Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van je huis. Een aantal daarvan zijn specifiek bedoeld voor monumenten. Ook kun je een lening aangaan voor financiering van verduurzamingsmaatregelen. Met het geld wat je bespaart op energiekosten kun je de aflossing van je lening betalen.
Subsidie voor monumenten
Regeling voor monumenteigenaren in Veenhuizen
Er komt een speciale subsidieregeling voor monumenteneigenaren in Veenhuizen. De regeling komt in de zomer van 2024 beschikbaar. Meer informatie volgt te zijner tijd via de website van de provincie Drenthe en nieuwsbrief van de energiecoöperatie.
Woonhuissubsidie
De woonhuissubsidie is voor onderhoudskosten aan rijksmonumenten. 38% van de kosten wordt vergoed. De subsidie is jaarlijks aan te vragen tussen 1 maart en 30 april. Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Subsidie voor alle woningen
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (isde)
De ISDE is een subsidie voor het verduurzamen van je woning. Je kunt subsidie krijgen voor een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of elektrische kookvoorziening. Ook het isoleren van de woning komt voor subsidie in aanmerking. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal verduurzamingsmaatregelen dat je laat installeren. Voor monumenten zijn de voorwaarden sinds 2024 soepeler.
Nij Begun
Vanuit Nij Begun (de kabinetsreactie op de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen) komt een subsidieregeling voor isolatie van woningen in Groningen en Noord-Drenthe (Aa en Hunze, Tynaarlo en Noordenveld). Meer informatie is te lezen op de website van de Rijksoverheid.
Subsidie Waardevermeerdering
Ben je huurder of eigenaar van een woning of een gebouw met een woon-of logiesfunctie in het aardbevingsgebied met erkende bevingsschade? Dan kun je gebruik maken van de subsidie Waardevermeerdering (max. 4.000 euro) om jouw huis duurzamer te maken.
lenen
Er zijn diverse leenmogelijkheden voor het isoleren van je woning. De rente van deze leningen is een stuk lager dan een reguliere lening. Kijk bijvoorbeeld eens bij het Restauratiefonds, Drents Monumentenfonds of het Warmtefonds. Lenen kan interessant zijn als je het geld op dit moment niet kunt of wilt uitgeven. De rente en aflossing kun je vaak betalen doordat je gaat besparen op je energierekening. Het is wel verstandig om dit goed uit te rekenen want elke situatie is anders.
Drents Energieloket
Wil je advies over jouw specifieke situatie? Het Drents Energieloket kan je verder helpen. Het Drents Energieloket geeft onafhankelijke informatie en gratis advies over verduurzaming.